
Welkom in de bovenbouw
De groepen 6, 7 en 8 behoren tot de bovenbouw van K.B.S. Wolderweide. In deze groepen wordt inzicht in het eigen leerproces steeds belangrijker. We leren de kinderen om doelen te stellen, hun werk te plannen en te evalueren. Dit doen ze individueel, maar ook veel samen. We gebruiken coöperatieve werkvormen om goed te leren samenwerken en om samen tot oplossingen te komen.
Met wereldoriëntatie werken we in thema’s met verschillende verwerkingsvormen: in groep 6 maken de kinderen muurkranten, geven presentaties en schrijven voor het eerst een werkstuk. In groep 7 komt daar de creatieve verwerking bij; denk hierbij bijvoorbeeld aan een toneelstuk of beeldende verwerkingsvorm.
Engels wordt in de bovenbouw steeds belangrijker, in groep 6 wordt dit vak voor het eerst getoetst. In groep 6 en 7 wordt aandacht geschonken aan verkeersveiligheid met als afsluiting het Verkeersexamen. Sport en spel hebben wij hoog in het vaandel staan, daarom krijgen de kinderen twee keer per week gymles, gaat groep 6 schoolzwemmen, spelen we elke dag buiten en doen we mee met toernooien als schoolvoetbal en -korfbal en de Koningsspelen.
Wat leren ze?
- Zelfstandigheid
- Verantwoordelijkheidsgevoel
- Samenwerken
- Creatief denken

Veelgestelde vragen
Middels de weektaak wordt de zelfstandigheid van leerlingen bevorderd, omdat leerlingen hun eigen weekdoel stellen, hun werk zelf moeten plannen, maken en evalueren. We kunnen zo meer tegemoet komen aan de verschillende werktempo’s en niveauverschillen. Daarnaast worden leerlingen zo voorbereid op het voortgezet onderwijs waar een zelfstandige leer- en werkhouding wordt vereist.
Huiswerk zorgt dat de leerlingen de leerstof beter onthouden en begrijpen, doordat ze hun kennis en vaardigheden verfijnen en uitbreiden. Het leert leerlingen kritisch nadenken over dat waar ze mee bezig zijn, het is een goede voorbereiding op en/of verwerking van de lessen en het bevordert het zelfstandig werken. Daarnaast leren de leerlingen plannen, als voorbereiding op het voortgezet onderwijs.
Een blik op de bovenbouw
Leren is vragen stellen. Kenmerken van het onderwijs en de school zijn: creatief denken, zelfstandig werken, samenwerken, verantwoordelijkheid dragen, structuur bieden, veiligheid en geborgenheid, ruimte voor nieuwsgierigheid en het ontplooien van talenten.
Groep 6
Dan is de zomervakantie voorbij en zit je ineens in groep 6. Je bent nu al heel groot en gewend dat je ook op de vrijdagmiddag naar school moet.
Huiswerk komt nu ook steeds vaker voor en je krijgt soms opdrachten mee naar huis. In groep 6 leer je voor het eerst met breuken te rekenen, je krijgt sommen onder elkaar die je moet oplossen, maar je leert ook al boven de 5000 te rekenen!
Dit jaar gaan we ook flink met de tafels aan de slag, want die zijn vanaf nu nog belangrijker dan de vorige jaren.
We kijken dit jaar goed naar wat jij nodig hebt van ons als leerkracht. Vind je spelling lastig, dan helpen we je daar extra mee. Dat geldt natuurlijk ook voor de andere vakken. Omdat de vakken steeds een beetje moeilijker worden, kan het zijn dat je soms wat extra hulp nodig hebt. Dat geeft natuurlijk helemaal niet, want daar zijn wij voor. We helpen je graag.
Je leert de woorden van het Engels naar het Nederlands en we oefenen de uitspraak. Ook leren we soms een Engels lied. Dit jaar krijg je ook Engelse toetsen.
In groep 5 heb je al een boekbespreking gedaan en een spreekbeurt, maar dit jaar maken we voor het eerst een werkstuk.
We hebben er weer heel veel zin in!
Groep 7
Hoe overleef ik groep 7?
Groep 7 is een mooi jaar waarin je beter beeld krijgt op je eigen leerontwikkeling. Dit schooljaar krijg je namelijk aan het eind een voorlopig school advies, een kleinte stap richting de volgende fase in je schoolcarrière. Dit advies wordt gebaseerd op je voorgaande schoolresultaten, je werkhouding en de uitslag van de CITO entree-toets die in april/mei wordt afgenomen.
In groep 7 willen we dat je gaat leren hoe je zelfstandig en actief leert, dat je vertrouwt op je eigen kwaliteiten, dat je verantwoordelijkheid neemt voor je eigen ontwikkeling, dat je leert waar je krachten liggen en waar je ontwikkelpunten, dat je het maken van fouten ziet als een kans om iets te leren en dat je niet alleen, maar ook met je klasgenoten mooie dingen kunt creëren. Dit doen we allemaal in een veilige leeromgeving waar je de tools en ondersteuning aangereikt krijgt om eruit te halen wat er in zit. Niet alleen het eindresultaat telt maar juist het werk dat je erin stopt om je doelen te bereiken.
Dit schooljaar doe je ook mee aan het verkeersexamen, de kinderpostzegels, werken we aan een fijne groepsdynamiek tijdens de Kanjertraining, kun je meedoen aan het damtoernooi of schoolvoetbaltoernooi en werken we tijdens wereldoriëntatie in leuke projecten, waar je samen met je klasgenoten de mooiste presentaties mag verzorgen.
Dit is een kleine greep uit een schooljaar waar je hopelijk met trots en plezier op terug zal kijken en uiteindelijk met een goede dosis zelfvertrouwen en zelfkennis overgaat naar groep 8.
Groep 8
Groep 8
Groep 8, het laatste jaar op de basisschool. Een jaar van afscheid nemen en een jaar waarin veel leuke en bijzondere activiteiten op het programma staan.
De eerste maanden in groep 8 verlopen grotendeels hetzelfde als in de voorgaande jaren; we volgen de methodes, de kinderen werken aan hun weektaak, werken samen aan projecten met wereldoriëntatie, spelen spelletjes, gaan naar buiten, krijgen bewegingsonderwijs en maken twee keer per week huiswerk.
Zelfstandigheid en inzicht in het eigen leren wordt steeds belangrijker. Zo wordt er met een doelenbord gewerkt, zodat kinderen zelf een keuze kunnen maken tussen extra instructie of zelfstandig verwerken. Uiteraard houden we dit nauwlettend in de gaten en wordt dit goed begeleid.
Dit alles blijven wij uiteraard het hele schooljaar doen, maar in de maanden die volgen, zullen er ook steeds vaker andere activiteiten op het programma komen te staan.
In het najaar organiseren we een ouderavond over het voortgezet onderwijs en ontvangen ouders een informatieboekje waarin alle scholen voor voortgezet onderwijs in Harderwijk en omgeving zijn opgenomen.
De maand erop wordt het voorlopig advies van groep 7 nog eens goed samen met ouders bekeken. Zo worden ook de keuzemogelijkheden voor het voortgezet onderwijs besproken. In de maanden daarna kunnen ouders en de kinderen zich gericht gaan oriënteren op de schoolkeuze voor het voortgezet onderwijs. Ook bezoeken we in deze periode met de hele klas de verschillende scholen voor voortgezet onderwijs in Harderwijk en Ermelo.
In februari maken de kinderen tijdens het doorverwijzingsgesprek hun keuze voor een school voor voortgezet onderwijs bekend. In april maken de kinderen de Centrale Eindtoets.
En dan breekt de periode aan waarin we ons gaan richten op het afscheid. De kinderen gaan met elkaar een musical instuderen en we gaan op eindkamp. Het jaar sluiten we af met een fantastische afscheidsavond.